top of page

Prosestek Makine Ekibinin Yetenekli Şefi Ve Satış Yöneticisi: Ahmet Akbal

Güncelleme tarihi: 10 Oca 2021

Prosestek Makine ekibinin yetenekli şefi ve satış yöneticisi olan Ahmet Akbal ile inanılmaz keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Ahmet bey tam 16 yıldır çikolata sektöründe. Bu sektörün duayenleri sayesinde 2006’nın ortalarında Katsan Gıda’da çalışmaya başlıyor kendisi. Katsan Gıda’nın neredeyse her departmanında çalışarak geçirilen 6,5 yılın ardından İstanbul’un köklü pastanelerinden olan Seyran Pastaneleri’nden iş teklifi alıyor ve burada da tam 5,5 seneyi geride bırakıyor. Edindiği tüm birikim ve tecrübenin ardından şuan da çalıştığı firma olan Prosestek Makine ekibine katılıyor. 4 senedir Prosestek Makine (Selmi Çikolata Makineleri, Stephan Machinery ve Cetotec vb Exclusive Distributor) ekibinin içerisinde olan Ahmet bey firmalarında çikolata, pastacılık ürünleri, kremalar, ketçap-mayonez, sirke ve şarap fermantasyon hatları gibi hemen hemen tüm gıda üretim maddeleri üretimi için makine hizmeti sağlamakta. Şimdi hep beraber gerçekleştirdiğimiz keyifli röportaja geçelim.




· Şu anki konumunuza gelebilmek için hangi aşamalardan geçtiniz? 

Açıkçası bu konuma gelebilmek için herkeste olduğu gibi çok çalışarak ve çok okuyarak, araştırarak bulunduğum konuma geldim. Şansa her ne kadar inanmasam da şans diye adlandırabileceğim tek şey bu işi ülkemizde en iyi bilenlerin yanında çalışmaya başlamak oldu. Büyük sıkıntılar çekerek öğrendiğim mesleğimi şimdiki ve gelecek kuşaklara aktarmak en büyük dileğim.



· Mesleğe başlarken kendinize örnek aldığınız şef kimdi? Örnek aldığınız diğer şefler kimlerdir? 

Ben bu mesleğe başladığımda yanında çalışmaktan mutluluk duyduğum şeflerim hali hazırda kendi sektörlerine yön veren hepsi birbirinden değerli kişiler fakat süreç içinde rahmetli olmuş iki ustamı Hikmet Taşbilek ve Turhan Yükselen’i ve bu mesleğe başladığımda bize çalışma azmiyle örnek olan ilk patronum değerli iş insanı rahmetli Abdullah Topçuol ve ailesini özellikle anmak isterim, üçü de sektörümüzün duayen isimleriydi. Özellikle çalışmaktan keyif aldığım ve örnek aldığım şefler; Roman Morato, Cristophe Morel, Alexandre Bourdeaux, Mauricio Allodi ve David Patino’dur.



· Mesleğinizin zorlukları nelerdir? 

Her mesleğin zor ve kolay kısımları var fakat öncelikle temizlik, disiplinin ve hiyerarşinin ön planda olması sebebiyle meslek başlangıcında bu zorluklara çabuk adapte olmak ve işleyişe katılmak gerekiyor. Okurlarımızı sıkmamak ve bu işe gönül vermiş ve yeni başlayacak arkadaşlarımızı bu soru adına endişelendirip korkutmamak için cevabımı kısa kesiyorum :)


“Becerinin genlerle nesilden nesile aktarılır. Yaşadığı, büyüdüğü ve çalıştığı ortam bu kabiliyetin ortaya çıkmasına ya da körelmesine sebep olur.”



· Gelecek planlarınız ve hedefleriniz neler? 

Aslında bir önceki soruda bahsettiğim gibi gelecek adına biz bu mesleği yaş fark etmeksizin ne kadar çok kişiye sevdirirsek ve yapması adına örnek olursak mesleki açıdan planlarımdan en önde olanını gerçekleştirmiş olacağım. Benim söyle bir düşüncem var becerinin genlerle nesilden nesile aktarıldığını düşünüyorum, herkes yemek yapabilme (tatlı- tuzlu hepsini düşünerek söylüyorum) kabiliyetine sahiptir. Yaşadığı, büyüdüğü ve çalıştığı ortam bu kabiliyetin ortaya çıkmasına ya da körelmesine sebep olur.



· İşinizi daha iyi yapmak için hangi yönünüzü geliştirmek istersiniz? 

İşimi geliştirmek adına dünyayı daha çok dolaşmak, her ülkenin kültüründen bir parça alıp yapacağım çikolatalara ve ürünlere bu parçaları adapte edip ona göre reçetelendirmek isterim.



· Bir gastronomi öğrencisine ne gibi tavsiyeler verirdiniz? 

Ben kendime hayat felsefesi olarak edindiğim sizin de bildiğiniz bu sözü paylaşmak isterim. Her zaman her durumda bu sözü gençlerimiz akıllarından çıkarmasınlar. “Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar.” Mustafa Kemal ATATÜRK.


“Misafirlerimizin tadım sırasındaki hisleri beni leziz tatlar üretmek adına teşvik ediyor”



· En çok yapmayı sevdiğiniz yemek hangisi? Bu mesleğe sizi bağlayan noktalar nelerdir? 

En çok yapmayı sevdiğimden ziyade yenilen çikolatanın tadına bakan misafirlerimizin tadım sırasında aldığı mutluluk ve duygu hissiyatının sözlere döküldüğünü görmek beni gerçekten yılmadan aynı iştahla leziz tatlar üretmek adına teşvik ediyor. Ama yapmaktan ve yemekten zevk aldığım çikolata Florantine spesiyal çikolatadır.





· Meslekte ilerledikçe, mesleğe başlarken düşündüğünüzden farklı gelişen durumlarla karşılaştınız mı? Varsa bunlar nelerdir? 

Açıkçası mesleğimizde teknolojinin gelişmesi birçok şef için korkutucu görünse de ben bunun bizim mesleğimize katkısını olumlu olarak görüyorum. ''En kaliteli” çikolataların hala eski usul yöntemlerle üretileceği kısmında çokça çekincelerim var. Teknoloji işimizi bir adım öteye götürmek ve sürdürülebilirlik açısından çok önemli, meslekte bulunduğum 16 yıl boyunca farklı gelişen durumlarla karşılaştığımda beni en çok şaşırtan ve heyecanlandıran üretim teknolojilerinin gelişimi olmuştur. Doğru ve faydalı bir teknoloji bir anlamda işin hammadde ve ana malzeme işlenişinde kolaylık getirerek bizim işin sanatsal boyutuna ve ürün çeşitlendirmesine dair yeni fikirler için zaman kazanmamızı sağlamaktadır. Dolayısıyla tekrar mesleğe yeni başlayanlar kısmına dönersek mutlaka sektörel gelişmeleri teknoloji ve ar-ge çalışmalarını, bu alanlardaki makaleleri okumaları ve dünyadaki meslektaşlarını yakından takip etmeleridir. Bizim kültürümüzü doğru bir şekilde harmanlamanın da tek yolu diğer kültürleri iyi bilip oradaki eksikliklerin üzerine giderek lider olunabilecek daha önce keşfedilmemiş alanlara ulaşmak ve gerekirse bu alanları kendi çabamızla yaratmaktır.


Keyifli sohbet için çok teşekkür ederiz..






Comments


Yazı: Blog2 Post

©2020, Mutfak 101 tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page