top of page

Fransız Mutfağı Yemekleri ve Mutfak Kültürü

Fransız mutfağının kökeni orta çağına uzanır. Fransa'da geliştirilmiş, zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran bir ulusal mutfaktır. Geleneksel olarak Fransa'nın her bölgesinin kendine has bir mutfağı vardır. Fransız mutfak tarzları 'Haute mutfağı', 'Klasik mutfak' ve 'Yeni mutfak' olarak üçe ayrılabilir. 2010 yılında Fransız gastronomisi UNESCO'nun Manevi Kültürel Miraslar listesine dahil edilmiştir.



Dünya mutfakları içinde Fransız mutfağı ve Fransız Mutfak Kültürü ortaçağdan günümüze peynir, şarap ve tereyağı üçlemesi özel bir yere sahip kuşkusuz…Tüm ulusal mutfaklar içinde yemek pişirmenin sanatsal yönü Fransız mutfağı için açık ara öndedir diyebiliriz. Fransız mutfağını en iyi şekilde yansıtan pek çok restoran Paris şehrinde yer alıyor. Paris’e gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetli yemekleri sizin için araştırdık!



Soupe à l’oignon

Soğan ve et suyunun kullanılması ile yapılan çorba, üzerine peynir eklenerek servis ediliyor. Orijinali Roma dönemine kadar uzanan bu çorbanın güncel halini alması 18. yüzyılı bulmuştur. Çorbanın asıl sırrı ise soğanların hazırlanışında gizlidir. Paris’e gittiğinizde bu lezzetli çorbayı mutlaka içmelisiniz. Türk mutfağındaki yemeklere benzeyen çorbaya karşı yabancılık çekmeyeceğinize emin olabilirsiniz.

Ratatouille

Genellikle aperatif olarak sunulan Ratatouille, özellikle et yemeği ya da omlet ve krep gibi yiyecekler ile sunuluyor. Düz bir tavanın içerisinde çok az yağ ile yüksek ateşte pişirilen yemeğin ana malzemeleri arasında; sarımsak, soğan, domates, kabak, patlıcan, kırmızı biber, havuç, kekik, fesleğen ve diğer yeşil otlar yer alıyor. Ana yemeklerinizin yanına aperatif olarak servis ediliyor.

Tarte tatin

1898 yılında Stephanie Tatin’in yaptığı bir hata sonucunda ortaya çıkan Tarte tatin, günümüzde Fransa’nın en çok sevilen elmalı tartlarından oluyor. Stephanie Tatin, geleneksel bir tat yapmak için uğraşırken, elmaları elinden düşürerek şekerin ve yağın içine girmesine neden oluyor. Acele bir şekilde tatlıyı kurtarmaya çalışan Tatin, yanan meyvelerin üzerine tart hamurunu ekliyor ve onları tencereye yerleştiriyor. Bu aşamadan sonra Fransızların ünlü elmalı tartı da ortaya çıkmış oluyor.



Şarap, peynir ve tereyağ…


Şarap, peynir ve tereyağ Fransız mutfağının en önemli ögeleri arasındadır. Bu yiyecek maddelerinin kalitesini düzenlemek amacıyla Appellation d’origine contrôlée (kökeni kontrol edilen) denilen bir sistem oluşturulmuştur.


Fransa Tarım Bakanlığına bağlı bir devlet kurumu bu yiyecek maddelerinin kalitesini kontrol altında bulundurur. Fransa’da 10 civarında belli başlı şarap üretim bölgesi vardır.


Bunlar arasında Alsace, Bordeaux, Burgonya, Champagne, Korsika, Jura, Languedoc-Roussillon, Loire, Provence, Rhône ve Savoy bulunur.


Eskiden 350-400 civarında olan Fransız peynir çeşitleri günümüzde 1.000’i aşmıştır.

Tanınmış Fransız peynirleri arasında Brie, Camembert ve Rokfor gibi çeşitler bulunur.



Restaurant

Kalitesine göre çeşitli fiyatlarda yemekler sunan bu tür lokantalar genellikle günün belirli saatlerinde açılır, belirli saatlerde kapanırlar. Matbaa baskısıyla hazırlanmış menüleri vardır. Genellikle haftanın bir günü kapalıdırlar. Fransız yasalarına göre restaurantlar fiks menü seçeneği sunmak zorundadırlar.


Bistro

Genellikle restorandan daha küçüktür. Menüler bazen tebeşirle tahtaya yazılır. Ya da sözlü olarak müşterilere aktarılır. Genellikle daha basit ve çabuk hazırlanabilen yemekler sunarlar.

Lyon kentinde yaygın olan bir lokanta türüdür. Kaz ciğeri (Foie gras), domuz rostosu, domuz sucukları gibi Lyon’un yöresel yemekleri üzerinde uzmanlaşmışlardır.


Brasserie

Birahane anlamına gelir. Alsace-Lorraine bölgesinden gelen göçmenler tarafından 1870’lerde açılmıştır.

Biranın yanı sıra Riesling, Sylvaner, ve Gewürztraminer gibi Alsace yöresine ait şaraplar da servis ederler.

En yaygın yemekler sauerkraut ve deniz ürünleridir. Brasserie bütün gün açıktır ve günün her saatinde aynı menü geçerlidir.


Café

Daha çok kahve ve alkollü içecekler servis eder. Masa ve sandalyeler genellikle kaldırım üzerindedir. Terasta fiyatlar daha yüksek olabilir.

Yemek seçenekleri sınırlıdır: croque-monsieur, salata, moules-frites yaygındır.

Caféler çok erken saatte açılır, akşam 9:00 civarında kapanırlar.


Salon de Thé

Çay salonu anlamına gelir. Pastanelere benzerler. Alkollü içki servisi yapılmaz. salata, sandviç gibi yiyecekler çay, chocolat à l’ancienne (kakaolu bir içecek) bulunur. Genellikle öğleye doğru açılır, akşama doğru kapanırlar.

Amerikan tarzı barlara benzerler.20. yüzyılda yaygınlaşan bu kurumlar viski, pastis ve diğer alkollü içkiler sunarlar.




Comments


Yazı: Blog2 Post

©2020, Mutfak 101 tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page