DÜNYAYI KASIP KAVURAN JAPON LEZZETİ: SUSHİ
- Nisa Topal
- 28 Kas 2020
- 3 dakikada okunur
Japonların geleneksel yiyeceği suşi (sushi) kimileri için vazgeçilmez, kimileri içinse denenmesi bile imkansız. 1980'den sonra tüm dünyada popüler olan, bin yıllık geçmişe sahip suşi ile ilgili bugün bir kaç bilgi vereceğiz.
Japon mutfağının en eski ve en bilinen lezzetlerinden suşinin tarihi milattan önce 4. yüzyıla kadar dayanıyor. Güneydoğu Asya’da doğan ve yaklaşık bin yıllık bir geçmişi olan suşi, geleneksel formunu kaybetmeden günümüze kadar gelen ender yiyeceklerden biri..
Peki Nedir Bu Sushi?
Ekşi’ manasına gelen suşi; pirinç sirkesinde bekletilen pirincin çiğ balık, çeşitli deniz mahsulleri ve sebze ile bir araya getirilmesiyle yapılıyor. Suşinin birçok çeşidi var, ancak çoğu ülkede maki ve nigiri tercih ediliyor. Maki, pirinç ve seçilen malzemenin deniz yosunu ile sarıldıktan sonra dilimlere ayrılmasıyla yapılıyor. Nigiri ise sıkılaştırılmış pirinç topunun üzerine balık veya başka bir deniz mahsulünün yerleştirilmesiyle oluşuyor.

Hamsiden Bile Yapılabiliyor
Suşi, hemen her türlü çiğ balıktan, hatta hamsiden bile yapılabiliyor. Ancak Japonların en çok kullandığı balık, orkinos. Çiğ balık yiyemeyenlerin imdadına ise yılan balığı ve ahtapot koşuyor; zira bu iki deniz ürünü pişirilmeden suşinin içerisinde yer alamıyor.
Sushi'nin dört temel çeşidi vardır.
NIGIRI: El ile sıkıştırılarak hazırlanan haşlanmış pirincin üzerine deniz ürünü konularak hazırlanan sushi çeşidi.
MAKI: Haşlanmış pirinç, deniz ürünleri ve ekstra malzemelerin; deniz yosununa sarılmasıyla elde edilen rulo şeklindeki sushi çeşidi.
URAMAKI: Deniz yosununun iç malzeme olarak kullanıldığı, deniz ürünlerinin de pirincin üzerine konulduğu sushi çeşididir. En çok tüketilen sushidir diyebiliriz.
SASHIMI: Dilimler halinde, pirinç olmadan tek başına servis edilen deniz ürünleri.
Soya Sosu Olmazsa Olmazı
Suşinin olmazsa olmazlarından biri; soya sosu. Bu sos sayesinde suşi, daha lezzetli bir hale geliyor. Ancak balıklı kısmın soya sosuna batırılması gerekiyor. Aksi halde pirinç tüm sosu içine çekerek suşinin tadını kaçırabiliyor.
Vasabi bitkisinin köklerinden elde edilen ve aynı adı taşıyan sos ve soya sosu, suşinin vazgeçilmez çeşnileri. Sushi, yemek çubuğu chopstick ile tutularak önce soya sosuna batırılır, ardından küçük bir damla vasabi ile tatlandırılabilir. Vasabinin bu kadar az kullanılmasının nedeni çok acı olmasıdır. İlk kez deneyecek kişilerin dikkatli olmasında yarar var.

Suşi Nasıl Yenir?
Suşi yemek için izlenmesi gereken yolların dışına çıkmamak gerekir. En doğru suşi yeme sırası aşağıdaki gibidir:
Eğer yemek çubuğunu kullanmayı bilmiyorsanız ve kullanmakta zorluk çekecekseniz çatal kullanmamalısınız. Çatal suşiye karşı hakaret olarak değerlendiriliyor. Çubuk dışında tek tercihiniz “elleriniz”
Suşiyi soya sosuna batırırken balıklı tarafın üste gelmesi gerekiyor. Yani tabağınızdan aldığınızda ters çevirmelisiniz. Pirinçli kısım sosu çekmemeli.
Vasabi sos çok acı geldiyse bir miktar vasabiyi soya sosa karıştırabilirsiniz. Böylece orta acı bir sos elde edersiniz.
Tabağınızda ikram edilen zencefil turşusu atıştırmalık bir ürün değil, sadece ağız tadınızı temizleyici özelliği vardır. Bu nedenle farklı lezzetteki suşileri tadarken bir parça zencefil turşusu yiyebilirsiniz.
Suşi tek lokmada yenecek şekilde hazırlanmıştır. Bu yüzden ısırmadan yemelisiniz.
Japonya’da suşinin yanında yeşil çay (oça) da servis ediliyor. Yüksek kaliteli bir suşi lokantasında meça adı verilen üst kaliteli bir çay suşiye eşlik ediyor.
Aşçı Şeften Sushi Tarifi
100 gram kadar Japon pirinci
1 çay bardağı kadar pirinç sirkesi
1 tatlı kaşığı kadar toz şeker
Karides
Ton balığı
İnce dilimlenmiş somon
İnce dilimlenmiş levrek
İnce dilimlenmiş avokado
İnce dilimlenmiş salatalık
Ortadoğu’nun İncisi: Sushi Tarifi Yapılışı:
Sushi tarifimizi hazırlamak için ilk olarak Japon pirinçlerimizi iyice yıkayıp, suyunu süzüyoruz. Bir tencereye alıp, hafif diri kalacak şekilde pişiriyoruz. Pirinçlerimiz pişerken karideslerimizi buharda pişirip, hazır ediyoruz. Pirinçlerimiz hafif piştiği zaman bir kaba alıp, harmanlayarak soğumasına yardımcı oluyoruz. Ardından üzerine pirinç sirkemizi ve toz şekerimizi ilave edip, güzelce karıştırıyoruz. Pirinçli harcımızı tamamladıktan sonra 2 parmak kalınlığında ve yaklaşık bir parmak uzunluğunda olacak şekilde parçalar alarak şekillendiriyoruz.
Hazırladığımız parçalarımıza uygun boyutlarda dilimlenmiş levrek, somon, karides ve ton balıklarımızınpirinçlerimizin üzerine yerleştirip, sarıyoruz. Bütün balıklarımızı ve pirincimizi aynı şekilde hazırlıyoruz. Ev yapımı harika sushilerimiz artık hazır. Servis tabağımıza hazırladığımı sushilerimizi yerleştiriyoruz ve yanına dilimlenmiş avokado ve salatalıklarımızı diziyoruz. Dilerseniz yanında zencefil turşusu ve soya sosu da servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Comments