top of page

YÜKSEK LİF VE PROTEİN KAYNAĞI: MANTAR

Güncelleme tarihi: 27 Kas 2020


Sonbahara girmiş olmamızla birlikte tam mevsimi gelmiş mükemmel lif ve protein kaynağı olan mantarı, bugün daha yakından tanıyacağız. Hemen hemen her yemeğin yanına yakışan, mutfakta şeflerin vazgeçemediği mantar, sonbahar ve ilkbahar aylarında yağmur suyunu yedikten sonra ortaya çıkar. Ülkemizde Mayıs ayından başlanıp Kasım sonuna kadar toplanması devam etmektedir.

Toplanırken dikkat edilmesi gerekenler ise; elle asla toplanmamalı, toplanırken kesici bir alet kullanıp köke yakın köke yakın bir yerden kesilmelidir. Kökten asla kopmamalı, temizlenmesi için yıkanacağı takdirde birkaç saat içinde tüketilmelidir. Ayrıca yağmurlu bir günde toplamak yerine yağmur sonrası toplamak her bakımdan daha kolaydır.

Ülkemizde mantar alanları imar planlarından dolayı çokça tahrip edilmesine rağmen hala sadece bu topraklara has yetişen ve çok değerli mantarlar yetişmeye devam etmektedir. Bu mantarların kiloları oldukça pahalıdır.

Türkiye’de yetiştirilen ve yenilebilir mantar çeşitlerine örnek verecek olursak şöyle sıralayabiliriz:

İmparator mantarı, istiridye mantarı, borazan mantarı, kıvırcık mantar, kuzugöbeği mantarı, pestik mantarı, çam kabara mantarı, şitake mantarı, biftek mantarı, kükürt mantarı, bal mantarı, cincile mantarı, sığırdili mantarı, tirmit mantarı. Bu mantarlar çok lezzetli olup, onlarla mükemmel yemekler yapılabilmektedir.

İyi bir mantar yemeği yapmak için ipuçları:

Topraktan bağı kesildiği için aromasını kaybetmemesi adına mantarlar, gereken durumlarda yıkanmalı ardından kurulanmalıdır. Izgarada pişirilmesi aromasının kaybedilmemesini sağlar. Mantara en çok yakışan ot kekik ve biberiyedir.




Commentaires


Yazı: Blog2 Post

©2020, Mutfak 101 tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page