İRLANDA’DA BÜYÜK KITLIĞA SEBEP OLAN KARBONHİDRAT DEPOSU PATATES
- Ayfer Aydın
- 7 Mar 2021
- 1 dakikada okunur
Anavatanı Güney Amerika olan patates And Dağları’nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela’ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin’e gelmiştir. En sonunda tüm türleri Peru’da ekilmeye başlamıştır. Patates ekimine dair günümüzdeki tek kanıt yaklaşık 7.000 yıl önce Peru’da gerçekleşmiş olmasıdır. Avrupa’ya ilk kez İspanyalı bir fatih olan Pedro Cieza de León tarafından getirilmiş, ismini de Quechua dilinden almıştır.
16. yüzyılda Avrupa’ya Güney Amerika’dan İspanyollar aracılığıyla getirilen patates, hem kolay yetiştirilebilmesi hem de ucuz ve doyurucu olması bakımından insanlar tarafından büyük bir rağbet görmüştür. 18. yüzyılın sonlarına doğru diğer besinlerden gerekli verimi alamayan çiftçiler bu besinleri ekmeyi bırakarak onların yerine patates ekmeye başlamışlardır. Bu da Avrupa’da patatesin en çok tüketilen besin olmasını sağlamıştır. Bu durumdan İrlanda’da payını almıştır. Hatta sadece İrlanda halkı tarafından tüketilmekle kalmayıp, büyük baş hayvanları da beslemek için de patates kullanılmıştır.
19. yüzyılın başlarında Phytophthora infestans isimli patateslere bulaşan mantar İrlanda ve bazı Kuzey Avrupa ülkelerinde yayılmaya başlamıştır. Hemen hemen tek üretimleri patates olan İrlanda bu durumdan çok etkilenmiştir. Diğer besinleri ekmeyi bırakarak tek patates ekimi yapan İrlanda halkı patateslerin yok olmasının ardından, açlıkla bağlantılı ölüm vakalarıyla 1845’te yaklaşık 7 yıl sürecek olan İrlanda Patates Kıtlığını başlatmıştır. İrlanda’nın bu hastalıktan bu kadar etkilenmesinin bir diğer nedeni ise, mantarın etkilendiği patates türünün İrlanda’da en çok ekilen tür olmasıdır. History’ye göre, 7 yıllık Büyük Patates Kıtlığı içerisinde yaklaşık 1 milyon kişi besin yetersizliğinden veya buna bağlı olan hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmiştir.


GÖRSELLER:
Commenti