MUTFAĞIN DEMİRBAŞI BIÇAK
- Ayfer Aydın
- 16 Mar 2021
- 2 dakikada okunur
Bugünkü yazımızın konusu mutfaktaki baş yardımcılardan olan bıçak…

Hepimizin evinde olan ve adeta tüm işlerimizi kolaylaştıran bıçağı bugün biraz araştıralım dedik. Yaklaşık 25 bin yıl önce ortaya çıkan bıçağın mutfağımıza girmesi ise 14. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Yapılan ilk çelik bıçağın Romalılar tarafından yapıldığı bilinmekle beraber bıçaklar zamanla çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Biz bu yazımızda daha çok mutfaklarımızdaki bıçağın çeşitlerine değineceğiz. Nedeni ise doğru bıçak kullanımı birçok şeyi etkilemektedir. Doğru bıçağa sahip olduğunuzda hem daha pratik, hem daha hızlı hem de daha güvenli bir şekilde yemeklerimizi hazırlayabiliriz. Şimdi birlikte bıçakları daha yakından tanıyabiliriz…
ŞEF BIÇAĞI
Diğer bir adıyla Fransız bıçağı ya da aşçı bıçağı olarak bilinmektedir. Başlarda daha etini kesip ayırmak amacıyla kullanılmaya başlanmış daha sonra ise kullanım amaçları çeşitlenmiştir. Kavisli bir yapıya sahiptir bu da doğrama tahtası üzerinde kolayca ileri geri hareket etmesini sağlamaktadır. Boyları genellikle 15-36 cm arasında değişmekte ve genişliği 4 cm’yi bulmaktadır. Sert yiyecekleri kesmek için uygundur. Dilimleme, doğrama ve kıyma işlemleri için oldukça tercih edilir. Santoku, Nariki, Yanagiba ve Deba başlıca bıçak formlarıdır.

MEYVE BIÇAĞI
Hafif bir yapıya ve sivri bir uca sahiptir. Bu da hassas işler için kullanıma kolaylık sağlamaktadır. Bu bıçak yapısı gereği soyma kesme gibi manevra gerektiren işleri yapabilmektedir. Genelde 8- 10 cm arasında bir incelikte bulunmaktadır. Plastik saplar diğerlerine göre daha dayanıklıdır.

EKMEK BIÇAĞI
Tırtıklı ağız yapısı sebebiyle testere görünümüne sahiptir. Tırtıklı ağzı sayesinde taze ekmek, simit vb. yiyecekleri dağıtıp, parçalamadan kolayca dilimlemektedir. Bıçaklarımızı en çok körelten yiyecek ekmektir. Ekmek kesmek için ekmek bıçağını kullanarak diğer bıçaklarımızın körelmesini önleyebiliriz. Mutfakta mutlaka bulunması gereken bıçaklar arasındadır.

PEYNİR BIÇAĞI
Peynir doğrarken karşılaştığımız en büyük sorun peynirin bıçağa yapışmasıdır. Bunun için de peynir bıçağı tercih edilir. Peynir çeşidine göre peynir bıçağı da çeşitlilik göstermektedir.

SIYIRMA BIÇAĞI
Bu bıçak ince bir uca sahiptir ve bıçak kısmına doğru incelir. Et ürünlerinin kemiklerini kesmek, kıkırdağı kesmek, mükemmel bir eklem kısmı çıkartmak veya pişirmeden önce eti kesmek için idealdir. Daha esnek uca sahip olanlar tavuk kesiminde de kullanılır.

HABERDEKİ GÖRSELLER:
Comments