top of page

Herkesin Ağzında; Sakız

Çocuk yetişkin pek çok birey için vazgeçilmez alışkanlıklardan bir tanesi de sakız çiğnemek... Şekerli şekersiz, aromalı aromasız, renkli renksiz onlarca sakız çeşidi dışında doğal sakızlar da vardır. Tabiatta bazı ağaçların reçinesinde bulunan sakız ham maddesi, yapılacak birkaç işlemle çiğnemeye hazır hale gelir. En kalabalık alışverişlerde bile kendini para üstü olarak tanıtan, her çantada kendine bir yer edinen sakız nasıl yapılır? Doğal malzemelerle sakız üretimi nasıl gerçekleşir? 7’den 70’e sakız bağımlılığı etkisi yaratan sakızın hikayesini okuyalım bu yazımızda.




Tarihin en eski ve en kalıcı şekerlemelerinden biridir, sakız. Neredeyse 2000 yıllık bir geçmişi ve itibarı vardır gönüllerde. Tarihçilerin ifadelerine göre sakız ilk çağlarda ağaç reçinelerinden elde edilen ve şifalı olduğuna inanılan bir şekerlemedir. Sakız ağacı reçinelerinden elde edine ufak parçaları bir süre çiğneyen eski insanlar; bu parçaların kendilerine iyi geldiğine inanırmış.

İlk sakız üretimi ise ladin ağacından alınan reçinelerle yapılmıştır. Günümüzde ise sakızlar abur cubur reyonları dışından eczane raflarına kadar ulaşmıştır. Tabi eczanelerde satışa sunulan sakızlar tıbbi içerikli, mide rahatlatıcı veya sigara bırakmaya yardımcı niteliktedir.




Sakızın ağaçların sayesinde yapıldığını bilmek yeterlidir. Ağacın ürettiği doğal bir reçine sakız imalatında kullanılmaktadır. Bu ağacın adı Manilkara zapota ağacıdır. Bu ağaçta bulunan lateks kimyasal yollarla temizlenerek; içerisine tatlandırıcı, koku verici esanslar, nişasta ve şeker ilave edilerek günümüzdeki sakızlar oluşturulur. Ancak şeker içerdiği için aşırı diş çürüklerine neden olmaktadır.

Sakız eskiden ağaç reçinesinden imal edilirdi artık plastik ve sentetik kauçuktan yapılmaktadır.

“Çam sakızı, çoban armağanı.” cümlesini duymuşsunuzdur. Alçak gönüllü bir cümledir esasında. Sakız da olsa içinde ne şifalar vardır aslında. Solunum hastalıklarına şifa olan çam sakızı, sakız çeşitlerine öncülük eden bir tattır. Damla sakızı da en leziz ve güzel kokulu bir sakız çeşididir. Tatlıların olmazsa olmazı, kahvenin en hoş aromasıdır. Diyetlerin abur cuburu olarak bilenen sandaloz sakızı da kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği bir türdür. Diş eti rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenen kenger sakızı da kenger bitkisinin toprak altında kalan kısmından elde edilir. Yaraları iyileştirici özelliği ile bilinen köknar sakızı da yöresel gıda marketlerinde satılmaktadır.

Üretici firmalar arzuya göre, şekerli ve şekersiz sakız çeşitlerini de piyasaya sunmuştur. Hatta bunlarla sınırlı kalmayıp meyve aromalı sakızlar bile marketlerde kendilerine minik fakat çekici bir reyon bulmuştur.



Doğal Malzemeyle Sakız Üretimi:

  • Ağaç reçinesinden elde edilen sakız hamuru ile işlem başlar.

  • Bu sakız hamurunun içerisine renk verici şurup ve aroma eklenir.

  • Karışmaya başlayınca glikoz şurubu tat vermek için eklenir.

  • Sıvı olması nedeniyle sakız hamurunu yumuşak tutması için konulur.

  • Sonra toz halinde olan üzüm şekeri eklenerek harmanlanır ve iyice karıştırılır. Karışırken bir ısı oluşur.

  • Karışım ekmek hamuru haline gelince hazırdır.

  • Bu hamur şeritler halinde sıkılan bir makineye boşaltılır ve hamurlar kesilir.

  • Püskürtücü denilen makinelere gönderilir burada balonlu sakız şeklinde aynı boyutta kesilmeye başlanılır.

  • Burada ısı durumu yüksektir sonrasında soğutuculara alınarak soğutulur ve paketlenir.

 
 
 

Comments


Yazı: Blog2 Post

©2020, Mutfak 101 tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page