top of page

ESKİYE DÖNÜŞ: ŞERBET

Güncelleme tarihi: 22 Kas 2020

Çoğumuzun sadece adını bildiği, belki de birçok insanın bu zamana kadar hiç içmediği bir içecekle geldik.

Kökeni Osmanlı’ya dayanan, yaz-kış ayrımı yapılmadan tüketilen bir içecektir. Sıcak ya da soğuk fark etmeden, davetlerde, düğünlerde dağıtılan bu içeceği biraz daha yakından sizlere göstermek istedik.

Aslında ilk olarak İran’da yapıldığına inanılmaktadır. Sonradan Osmanlı’ya giren şerbet geleneği yıllarca kendini korumuş ve bugünlere gelerek hala aynı şekilde, düğünlerde, davetlerde ve mevlit vb. yerlerde ikram edilmektedir.

Şerbet, çok geniş bir coğrafyaya yayıldığı için birçok çeşidi türemiştir. Şerbete sadece şekerli ve ferahlatıcı bir içecek olarak bakmamız yanlış olur. Çünkü aynı zamanda şerbetin içinde birçok şifalı bitki ve hastalıklara iyi geleceği düşünülen birçok değerli baharat bulunmaktadır. Her meyveden elde edilebilen bir içecek olan ve hepsinin de çok ayrı lezzette olduğunu söylememiz gerek.

Sarayda ve sarayın zengin sofralarında maliyeti çok yüksek olan şerbetlerde bulunmaktaydı. Özellikle gül, nilüfer, menekşe ve zambak çok fazla maliyeti olan şerbetler grubuna giriyordu. Halk ise genellikle bal, üzüm ve ulaşabildiği meyvelerden yapabilecekleri şerbetleri tüketiyorlardı.

Fakat o zamanlardan günümüze gelerek neredeyse ününü hiç kaybetmeyen şerbet “demirhindi” şerbeti diyebiliriz. Tatlı-ekşi bir tada sahip olan demirhindi, aslında birçok hastalığa da iyi gelmektedir. Çok fazla vitamin içermekte ve sindirim sistemine çok faydalıdır.

Şerbeti bu kadar övüp, bu yazıyı şerbet tarifi vermeden bitirmek istemedik. Yaz günlerinde serin serin içebileceğiniz, içinizi baymayan bir tarif verelim dedik ve bu tabii ki “demirhindi”. Yapılışı çok kolay olan demirhindi şerbetini şiddetle öneriyor ve sizi eski Osmanlı günlerine dönmeye davet ediyoruz.

Demirhindi şerbeti:

Malzemeler

· Yarım kase kuru demirhindi meyvesi

· 6 bardak su

· 1,5 su bardağı toz şeker

· 2-3 diş karanfil

Yapılışı

Bir gece önceden demirhindi meyvelerini biraz açarak suya koyun. 3-4 dakika kaynatın. Süzüp bir kaba alın ve ağzını kapatın. Tüm gece bekledikten sonra, tekrar tencereye alın şeker ve suyu ilave edin. Şekeri erittikten sonra karanfilleri ekleyerek 3-4 dakika daha kaynatmaya devam edin. Altını kapattıktan sonra süzün ve buzdolabında soğumasını bekleyin. Soğuk servis edin.




Comentários


Yazı: Blog2 Post

©2020, Mutfak 101 tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page